La presència orgànica de Giulia Valle

10 juny
Giulia Valle al Festival de Jazz de La Garriga - Imatge: Blanca Pi

Giulia Valle al Festival de Jazz de La Garriga – Imatge: Blanca Pi

Giulia Valle Group: 

     Giulia Valle – composició i contrabaix

     Dani Domínguez – bateria

     Martí Serra – saxo tenor i soprano

     Miguel “Pintxo” Villar – saxo tenor

     Marco Mezquida – piano

1. On

Sóc a La Garriga, poble on viu la meva millor amiga de la infantesa, amb qui vaig aprendre a viure el riure de l’absurd de la vida i amb qui vaig volar a móns imaginaris on tot tenia un sentit infantil.

Avui ella no hi és, però hi ha una altra dona, compositora i contrabaixista, ben especial. No és amiga meva, però veient-la puc compartir la música viscuda, sentida en cada cèl·lula del seu cos. Perquè ella des de l’escenari destil·la passió quan fa música, d’una manera que no et deixa indiferent.

2. Qui

Emmarcats per l’obertura justa de la boca de l’escenari, el membres del quintet es col·loquen, sobris, al seu lloc i comencen ràpid. Vénen a fer música i ho fan sense preliminars. Ràpides van apareixent també les mirades de complicitat que es creuen entre els músics a l’escenari. Si les veus, entres més en el seu univers…, s’estan comunicant allà, davant de tothom, despullats de cap protecció. Toquen, es miren, se somriuen, vibren amb el que fan.

3. Com

Ella se situa en segon pla, però de seguida vibra i brilla, als ulls hi té la llum, i quan els tanca, la seva cara parla d’orgasme musical. Juntament amb la bateria, la base rítmica empeny estable, complexa, plena de matisos. Escoltes i no et canses, en vols més. Que continuï aquesta filigrana compositiva amb vida pròpia, executada amb intel·lecte, cos i ànima!

La Giulia, agraïda constant amb els seus companys de luxe, ho expressa verbalment, actitudinalment i gestulament. I aquest agraïment li és retornat pels seus acompanyants d’escenari. No fan només música. Fan música connectada, humana, orgànica, sensitiva.

4. Què

Un repertori personal, enèrgic i ben harmonitzat: a Argentina hi trobem un llunyà aire tanguero i hipnòtic trencat pel tema següent, el frenètic Break-a-loop, on cada músic té el seu moment i els companys són allà, l’escolten, s’escolten. Es troben en el frenesí musical més impactant i, si ets allà amb ells, aquesta energia t’inunda, les vibracions et recorren el cos de dalt a baix.

El tema Un sueño, vessa un Debussy ajazzat. És la quietud després de la tempesta, un viatge d’emocions ficats dins de compassos rics i dissonàncies dolces. M’hi vull quedar més estona, que no s’acabi…! Però de sobte tot canvia de nou, torna la vivacitat: Drama and base, compassos partits, inesperats, com el final, sorprenent però clavat. No podria ser diferent, tot és a lloc en aquests temes! Com a Capitán Courage, la línia musical del qual et transporta a la tendresa que desperten els fills dels amics. Així presenta la Giulia aquest tema. I és que ella explica el que fa, com ho fa, què la inspira…, desplega el seu procés creatiu i el comparteix amb els que volem xuclar cada nota de la seva música.

Després ve Suxi, dedicat al prolífic baterista català David Xirgu. Contrabaix i bateria s’entrellacen per començar amb una complicitat sonora a la qual s’afegeixen els baixos pianístics profunds, que fan bategar càlidament les butaques de tota la platea. Entren les melodies clavades dels saxos, tot a lloc, enèrgic fins a arribar al solo del bateria… solo he dit? És un solo, però no està sol, la Giulia i els companys el viuen, el degusten, l’assaboreixen com si fos el millor regal…

M’he endinsat en l’univers particular de Giulia Valle, únic, inconfusible, dinàmic, intens.

Giulia Valle, contrabaixista - Imatge: Blanca Pi

Giulia Valle, contrabaixista – Imatge: Blanca Pi

Gràcies per compartir la teva música, Giulia, i per fer-ho d’aquesta manera, la teva, sorprenent i fresca, amb la qual t’obres amb l’expressió del jazz més obert i vital. I no m’oblido del teu altre projecte Líbera (aquí podeu veure el tema ‘Guayaba’ en la presentació al Jamboree,  el passat mes de febrer), una proposta única, atrevida, intensa i potent… Aix, m’hi estic enganxant, i com m’agrada!

8 de juny, Festival de Jazz de La Garriga (Amics del Jazz de La Garriga

Text: Blanca Pi

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Tender Calm

Reflexions, ressenyes culturals i somnis d'Albert Navarro Suñé

El Daguerre de Sants

El Daguerre de Sants és un projecte de caire històric i social que permetrà la recuperació de la memòria visual d’una galeria fotogràfica per tal de conèixer el seu passat, present i conservar-lo pel futur.

ANDRONAcultura

Divulgació històrica i cultural

Recreant cruïlles

Fem nostre l'espai públic!!!

hiperactivicat

hiperactivicat - El punt de trobada de la gent que no para!

Cultibar

Crítica gastronómica en Barcelona. Información, gastronomía y poesía de bares, bodegas y restaurantes.

hiperactivicat - El punt de trobada de la gent que no para!

Barcelona gratis

hiperactivicat - El punt de trobada de la gent que no para!

hiperactivicat - El punt de trobada de la gent que no para!

Shook Down UNDERZINE

hiperactivicat - El punt de trobada de la gent que no para!

%d bloggers like this: