Centelles a Can Framis: imatges que omplen els buits de la nostra Història

16 febr.

Sap greu fer una crònica post clausura, posar la mel a la boca del lector que no tindrà l’ocasió de fer una visita pel seu propi peu. O bé, girant la truita, aquestes línies poden servir per fer cinc cèntims sobre l’exposició d’Agustí Centelles (1909 – 1986) a Can Framis – Fundació Vila Casas, que va tancar portes diumenge 10 de febrer. I, a partir d’aquí, que l’encuriosit decideixi si l’atrapa prou per buscar més informació o, fins i tot, firar-se algun llibre.

Retrat del fotoperiodista Agustí Centelles

Retrat del fotoperiodista Agustí Centelles

Centelles, modern, inquiet i rebel, és un dels noms més reconeguts dins del fotoperiodisme català. Però més que fotoperiodista, ell es definia com un caçador d’imatges. Amb la seva Leica, lleugera, podia capturar les seves ‘preses’ amb rapidesa, instantànies que foren publicades a nombrosos diaris i revistes de l’època, i difoses més enllà de les fronteres a càrrec d’agències internacionals. Donada l’època que li va tocar viure i les seves contribucions versus el règim franquista, la seva vida dedicada a la fotografia no va estar exempta de dificultats. Quan Barcelona va caure en mans del ràgim, es va exiliar cap a la Catalunya Nord. Però, malauradament, en passar la frontera va ser retingut als camps de concentració d’Argelers i Bram; durant aquest període, la seva vocació hi va ser sempre activa i present, això va permetre que actualment comptem amb un dels llegats fotodocumentalistes europeu més important, acompanyat del diari que va redactar durant la seva estada a Bram. Posteriorment va passar a viure a Carcassona, on hi duia a terme activitats secretes faslificant documents. Davant del perill imminent d’acabar a Mauthausen-Gusen i el seu arxiu en orris, va planificar -amb èxit- el retorn d’amagat a Catalunya. Durant uns anys es va instal·lar a Reus, on hi va viure clandestinament. Tornat a Barcelona el 1944, el règim li va prohibir exercir com a fotògraf però ell va trobar un subterfugi per no allunyar-se totalment de la càmera: la publicitat.

Una de les imatges més conegudes d'Agustí Centelles

Una de les imatges més conegudes d’Agustí Centelles

Així doncs, les 110 instantànies que mostra l’exposició no van ser realment revelades fins que, als anys 70, Centelles va tornar a la casa de Carcassona per recuperar els negatius que va haver d’amagar quan es va exiliar. Les acaballes de la dictadura donen una segona oportunitat a aquell temps congelat, projectes avortats que finalment poden veure la llum després d’un parèntesi de dècades. El recorregut de l’exposició s’inicia en allò més intranscendent, com pot ser una revetlla de Sant Joan, un combat de boxa, un concurs de Miss Catalunya. Passa per moments de rellevància històrica com un emmalaltit president Companys alliberat del penal de Puerto de Santa María de Cadis. Queda convulsionat per l’alçament el 19 de juliol de 1936 a Barcelona, un munt de testimonis d’aquelles primeres hores. La Guerra Civil. El front, la reraguarda, retrats de personatges significatius (Garcia i Oliver, Durruti, Mika Etchebéhère, etc.). I el camp de concentració de Bram.

Qualitat en els enquadraments i el punt de vista, l’excepcionalitat d’un testimoni i una successió cronològica que permeten copsar punyentment una Història que hauria pogut quedar silenciada. Narrativa en imatges per damunt d’instants congelats. Fotoperiodisme en estat pur.

Més enllà del gran treball de Centelles, també cal destacar la bona feina de contextualització que ha fet Can Framis, amb peus de foto aclaridors i oportuns, i una seqüenciació dels espais que afavoreixen la interiorització de la fotografia. Tot un grapat d’arguments per confirmar que encara queda molt per explicar, molts racons obscurs de la nostra Història recent per il·luminar.

Espai Can Framis - Fundació Vila Casas

Espai Can Framis – Fundació Vila Casas

Can Framis forma part de la Fundació Vila Casas, situada al 22 @ Barcelona. L’edifici pertanyia a la família Framis i al segle XVIII formava part del parc industrial del Poblenou. Actualment s’hi exposen obres de Pintura Contemporània, a més de comptar amb un espai per a exposicions temporals.

A la web de la Fundació Vila Casas es pot veure una petita explicació i imatges mostrades a l’exposició “Agustí Centelles. Una crònica fotogràfica. 30 anys”, acollida fins al passat 10 de febrer de 2013. En aquest enllaç del diari Público podreu veure tot un seguit d’imatges del llegat fotoperiodístic de Centelles. I en aquest altre enllaç, podreu veure alguns reportages sobre l’exposició realitzats per diferents televisions.

Text: Marina Garcia i Alba Irigoyen

2 Respostes to “Centelles a Can Framis: imatges que omplen els buits de la nostra Història”

  1. alnavars febrer 18, 2013 a 8:14 am #

    Molt bon article! Se m’ha passat aquesta expo, però amb la info que doneu ja me’n puc fer una idea força precisa.

    • hiperactivicat febrer 18, 2013 a 11:45 am #

      Gràcies, Albert! I gràcies a la Marina, per aquest hiperactivipla que ens va proposar! En vindran més i allà hi serem! 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Tender Calm

Reflexions, ressenyes culturals i somnis d'Albert Navarro Suñé

El Daguerre de Sants

El Daguerre de Sants és un projecte de caire històric i social que permetrà la recuperació de la memòria visual d’una galeria fotogràfica per tal de conèixer el seu passat, present i conservar-lo pel futur.

ANDRONAcultura

Divulgació històrica i cultural

Recreant cruïlles

Fem nostre l'espai públic!!!

hiperactivicat

hiperactivicat - El punt de trobada de la gent que no para!

Cultibar

Crítica gastronómica en Barcelona. Información, gastronomía y poesía de bares, bodegas y restaurantes.

hiperactivicat - El punt de trobada de la gent que no para!

Barcelona gratis

hiperactivicat - El punt de trobada de la gent que no para!

hiperactivicat - El punt de trobada de la gent que no para!

Shook Down UNDERZINE

hiperactivicat - El punt de trobada de la gent que no para!

%d bloggers like this: